„Haiduc Moldova” – fotbal moldovenesc în SUA

O fi americanii buni la baseball, dar la fotbal „iau bătaie” de la Forța Haiduc.

Pe lângă echipele autohtone, suntem în drept să ne mândrim și de basarabenii de peste Atlantic. „Haiduc Moldova” este un club de fotbal, fondat în 2007 de un grup de basarabeni, stabiliți în Seattle (sau în împrejurimile acestuia), statul Washington, SUA.

Haiduc Moldova este primul club de fotbal, cu jucători din RM, înregistrat într-o competiție oficială de amatori în SUA.

Totul a început cu o bere și un mini fotbal, sub cerul liber, într-un parc din Seattle. Activitatea a devenit într-o oarecare măsură o tradiție pentru un grup de basarabeni. Obosiți de rutina birourilor, bărbații au decis să îmbine utilul cu plăcutul în compania compatrioților săi. Dar cum se mărea cumunitatea moldovenilor, numărul Haiducilor a început să crească simțitor.

Cu timpul, fotbalul a încetat a mai fi un pretext pentru bere și a devenit exact contrariul. Rămânea problema terenurilor, care nu erau suficient iluminate, iar în perioada tomnă-iarnă, deveneau un adevărat dezastru noroios. Așadar, în iarna anului 2007, inițialul grup de basarabeni de la compania de IT „Edifecs”, decid să se înregistreze într-o competiție oficială de fotbal amator, GSSL Spring Division 3B, turneu ce avea să se desfășoare în primăvara aceluiași an.

Vorba ceea „râdem, glumim”, dar băieții s-au pus pe lucru și au început antrenamentele de 2-3 ori pe săptămână, seara după serviciu. Partea un pic mai usturătoare era de ordin financiar: echipament, taxa la GSSL etc., dar pentru o cauză nobilă, Haiducii și-au asumat toate cheltuielile.

În prezent, Haiduc Moldova are un număr admirabil de turnee jucate: GSSL Spring-Fall 2007, Spring-Fall 2008, All Nations Cup 2008/2009 și Seattle International Cup 2007. La ultimele două turnee enumerate, Haiducii au reprezentat Republica Moldova și anume comunitatea de basarabeni care activează în Washington, SUA. De menționat faptul că echipa nu este una de neglijat, clasându-se printre locurile de frunte, iar în 2010 au obținut și titlul de campioni la Redmond Soccer League.

Pentru clubul Haiduc Moldova au jucat peste 60 de fotbaliști, iar dacă inițial erau doar basarabeni, cu timpul s-au mai alăturat români, mexicani, americani și chiar un kenian. În palmaresul echipei sunt înscrise 40 de meciuri jucate și 9 turnee oficiale.

Ce au Haiducii din Seattle și nu au avut haiducii Moldovei pe timpuri? Un site oficial, unde pot fi urmărite toate noutățile ce vizează echipa, galerii foto, informații despre turnee și multe alte lucruri.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s