„Elizabeth Bathory” a Chișinăului – destrămarea legendei urbane

Deși mai puține la număr, Chișinăul se bucură și el de legendele sale urbane.

Printre tinerii orașului circulă legenda „Baronesei”, care te înspăimântă prin asemănarea sa cu sângeroasa contesă Elizabeth Bathory (1560-1614). Chiar dacă baroneasa noastră nu ucidea virgine și nu se scălda în sângele acestora și nu avea o trăsură care ar fi împlântat spaima în locuitorii Chișinăului, clădirea care îi aparținea a devenit un loc de „pelerinaj” pentru tinerii însetați de senzații tari.

Clădirea în cauză este situată pe strada Alexe Mateevici 85, în curtea Academiei de Arte. Un edificiu ruinat, parțial fără acoperiș, care pare a fi ruptă dintr-un film de groază. În prezent, clădirea folosește drept un „studio” pentru tinerii fotografi și modelele lor, care ar dori să capteze niște imagini ce ar contrasta cu străzile orașului. Dar, pe lângă aceștia, construcția atrage tinerii rebeli, fascinați de evenimentele paranormale care afirmă că este bântuită. Dat fiind faptul că intrările în clădire sunt blocate, aventura devine și mai captivantă atâta timp cât i se adaugă și un dram de pericol pentru a pătrunde în incinta edificiului.

Legenda sună în felul următor: Clădirea ar fi fost ridicată de o baroneasă la sfârșitul secolului al XIX-lea și ar fi servit drept un conac. Partea cea mai înfricoșătoare e că din motive necunoscute, servitorii conacului s-ar fi spânzurat iar clădirea ar fi fost incendiată, luând cu sine și multe alte vieți, printre care și cea a baronesei. Legenda spune că în zilele noastre, dacă te reții în conac după miezul nopții, atunci vei avea nenorocul să simți pe propria-ți piele semnele unei forțe paranormale care s-ar manifesta prin pași auziți în ruinele edificiului, strigătele servitorilor decedați, întreaga zarvă dezlănțuită în timpul incendiului și „cireașa de pe tort” – ai putea da ochii chiar cu baroneasa care bântuie neliniștită prin conac.

Destrămarea legendei urbane: Deși se spune că edificiul ar fi fost incendiat, semnele că de pereții clădirii s-ar fi atins flacăra iadului lipsesc. După o mică investigație prin puținele documente păstrate ce-ar data secolului dat (dar suficiente), legenda baronesei nu rezistă adevărului istoric și se destramă.

În anii ’90 ai secolului al XIX-lea a existat, cu adevărat, o baroneasă pe nume Iulia. A. von Gheiking, originară din Germania, care a fondat în acest an edificiul dat. Din anul 1892 a fost sediul gimnaziului german pentru fete. Din 1918 a funcționat drept liceul A. Donici. La sfârșitul anilor ’30, clădirea a fost o parte componentă a liceului industrial, iar în perioada postbelică, aici s-a aflat sediul Sovietului Comisarilor Norodnici ai RSSM, apoi – școala medie nr. 5.

Până și stilul arhitectonic al clădirii a fost conceput pentru săli de studiu, clasele fiind aliniate de-o singură parte, orientate spre exterior, lăsând lumina zilei să pătrundă, iar spre curtea interioară sunt orientate doar ferestrele culoarului.

În prezent, edificiul este inclus în registrul monumentelor. În cadrul Ședinței Parlamentului din 3 decembrie 2009, a fost supusă votului decizia de a transmite clădirea în cauză guvernului german, pentru construirea sediului Ambasadei Germane la Chișinău, iar banii din arenda terenului să fie utilizați pentru reconstrucția instanțelor judecătorești. Fracțiunea comunistă, însă, nu a votat și a cerut retragerea proiectului întrucât teritoriul avea o altă destinație și anume pentru construcția Palatului Justiției. Premierul Vlad Filat a asigurat că pentru Palatul Justiției se va găsi un alt teren.

Terenul dat a fost repartizat anterior Curții Supreme de Justiție, dar din lipsa de surse financiare, aceasta a fost nevoită să renunțe la proiect.

Spre finalul ședinței, deputatul comunist, Grigore Petrenco, a spus că edificiul nu poate transformat într-o ambasadă din motiv că asta va însemna crearea unui cartier diplomatic, iar acest lucru este imposibil atâta timp cât pe acea stradă sunt construite și alte sedii ale altor instituții de acest gen. De menționat că pe strada Mateevici sunt amplasate sediile Ambasadei Belarus, Ambasadei SUA și Ambasadei Turciei.

Din 2009 până în prezentul 2011, clădirea a rămas neschimbată, iar conacul „Baronesei” așteptându-și un nou stăpân.

(Alexandru Bîtcă pentru Jurnal.md 2011)

Advertisements

6 thoughts on “„Elizabeth Bathory” a Chișinăului – destrămarea legendei urbane”

  1. Ruinele acestui monument au deja un stăpîn: statul german, care l-a concesionat, şi-l va restaura, după care aici se va muta Ambasada Germaniei!

  2. Multumesc pentru articol, n-am auzit nicio data legenda respectiva.As vrea sa precizez ceva – baronesa von Gheiking nu era de originea germana.Provinea din familia rusa (tatal – general Petr Osipovici Şumlianski, mama – contesa Agrippina Nikolaevna Musina-Puşkina).Sotul baronesei Iuliei – general rusesc Alexandr Alexandrovici von Gheiking – era originar din regiunea Kurlandia (acum e partea Latviei).

  3. Si as dori sa mai adaug inca ceva – liceul Donici se afla in cladire de alaturi, iar gimnaziul baronesei Iuliei von-Gheiking a functionat pana la 1931.

  4. Iurie, mulțumesc mult de concretizare și de date suplimentare. Când am scris articolul, am cercetat mai multe surse și nu neg că pe alocuri păreau îndoielnice. Dar, la urma urmei, am pus accentul pe destrămarea legendei.Mulțumesc din nou și cum găsesc ceva timp liber – am să modific =)

  5. Alexandru, dar totusi de unde a fost culeasă legenda asta neverosimilă? Care-i sursa ei…poate că ceva adevăr se ascunde în spatele ei.

  6. La momentul cumpararii reprezentantii Ambasadei Germaniei spuneau ca nu au nevoie de un atat de mare edificiu.Sub pretextul inclusiv al asa-numitei "imposibilitati" de a restaura edificiul, se vorbea despre demolarea lui si lasarea doar a fatadei dinspre strada (insa abandonarea de circa 2 ani de la cumparare a dus la cresterea problemelor de stabilitate a edificiului)De fapt, monumentul este lasat sa cu buna stiinta sa degradeze in continuare. Deja au cazut portiuni de zidarie care 2 ani inainte erau inca intregi )))Este acelasi scenariu sinistruaplicat cu succes la conacul Donici-Derojinski (fosta cladire a societatii "Znanie")

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s